|
Post by Forumero on Jan 7, 2017 22:06:52 GMT 2
"Kinder jaja" se na našem tržištu nisu mogla kupiti sve do 1989-1990. godine, kada je počela ona čuvena liberalizacija uvoza (za vreme Markovića). Mislim da je to jedna od uvoznih roba koja je tada najbolje prodavana bez obzira na nerealno visoku cenu. Pre toga su ih donosili gastarbajteri iz zapadnoevropskih zemalja dolazeći na odmor ili neko ko je tamo išao u goste ili šoping. Ako nisi doneo bar jedno "Kinder jaje" kao da nisi bio nigde. Trenutno se "Kinder jaje" prodaje, u većim supermarketima, po ceni od 87,99 dinara do 104,99 dinara, odnosno od 0,712 evra do 0,85 evra (za 20g čokolade sa igračkom), što zaista nije pristupačna cena. A ono što je najinteresantnije je da ovaj proizvod ne prodaje čokolada, već igračka i nisu deca jedina koja ga kupuju, već i odrasli. U svetu postoji veliki broj klubova kolekcionara koji skupljaju Kinder igračke. I kod nas je 2005. g. u Beogradu osnovan Klub Kolekcionara Kinder Igracaka sa sledećim aktivnostima: Baš ćemo s vremena na vreme pratiti kako se kreću te cene, iako i dalje mislim da je to preskupo. Ima još jedna zanimljivost koja se idalno uklapa u ovu našu diskusiju o "Kinder jajima". Naime, pre nekoliko dana je olujno nevreme iz jednog broda izbacilo oko 100 hiljada "Kinder jaja" na obale nemačkog ostrva Langeooga. Čokolada nije uspela da se sačuva, ali zato plastični delovi sa igračkama jesu. To je bila jedinstvena prilika za sve kolekcionare. Kako je to izgledalo, pogledajte sami: > MORE IZBACILO NA PLAŽU OKO 100.000 KINDER JAJA (index.hr)
|
|
|
Post by Una on Jan 7, 2017 23:12:57 GMT 2
Pa igračkica je važnija od čokolade. Verujem da će biti mnogo dobrovoljaca da se to pokupi. Neko je ovde izgubio, a neko dobio. Tako to uvek biva. More bi bilo zagađenije da je sva ta plastika ostala u njemu. Čokolada će se raspasti i verovatno biti hrana nekim morskim organizmima. Ostaje jedino onaj omotač za koji verujem da će ga isto more negde izbaciti.
|
|
|
Post by Forumero on Jan 7, 2017 23:48:16 GMT 2
Te igračke su vremenom izgubile na kvalitetu. Ne znam da li se ti sećaš, ali već 1994. godine po startu novog dinara (deda Avramovog) su se pojavili domaći privatni proizvođači koji su u svoje proizvode, u one kukuruzne flipsove stavljali mnogo kvalitetnije igračke nego tadašnje u "Kinder jajima". I pri tom su ti proizvodi koštali i do 10 puta manje nego jedno "Kinder jaje", zato i pominjem da su ona još uvek preskupa.
Mada, nisam skoro ni video kvalitet igračaka u "Kinder jajima" tako da se ovo što pišem može uzeti sa određenom vrstom rezerve, kao deo jednog prošlog vremena ali ipak mislim da je slično i danas, ali sa manjom cenovnom razlikom, npr. 2:1 u korist nekog "flipsa"..
S tim što su i "Kinder jaja" i pojedini proizvodi koje pominjem iz uvoza. Dakle, nema neke bitnije razlike, bar što se tiče tih igračaka koje zapravo i prodaju te proizvode.
|
|
|
Post by Una on Jan 8, 2017 0:43:26 GMT 2
Imam i ja sačuvanu neku malu kolekciju tih igračaka. Tada je glavna igračkica bila lik iz crtaća, Pink panter, u raznim varijantama. Bili su tu još Štrumpfovi, porodica Kremenko i ostali. Igračkice iz tog vremena su bile ne samo kvalitetnije, već i mnogo lepše. Upoznata sam sa kvalitetom igračaka u "Kinder jajima" jer ih i danas kupujem rođacima koji imaju decu. Po mom mišljenju, današnje igračkice nisu zanimljive kao nekada i samo par sati mogu da zadrže pažnju deteta, a kasnije se ona potpuno izgubi. Zato danas retko ko i skuplja takve igračkice, odnosno nema više novih kolekcionara u broju kao nekada.
|
|
|
Post by Una on Jan 11, 2017 22:25:44 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Jan 15, 2017 0:41:38 GMT 2
Kada smo već kod obuće - ako niste znali - nošenje iste obuće svakoga dana može ostaviti posledice na naša stopala. Takođe, pored cipela, postoji i odeća koju svakoga dana moramo menjati, bilo iz higijenskih razloga, ili nekih drugih. Ove stvari nikada ne nosite dva dana zaredom! (alo,rs)
|
|
|
Post by Forumero on Jan 15, 2017 1:13:44 GMT 2
Kada smo već kod obuće - ako niste znali - nošenje iste obuće svakoga dana može ostaviti posledice na naša stopala. Takođe, pored cipela, postoji i odeća koju svakoga dana moramo menjati, bilo iz higijenskih razloga, ili nekih drugih. Ove stvari nikada ne nosite dva dana zaredom! (alo,rs)Što se tiče obuće, mislim da bi to trebalo da se odnosi i na papuče. Koliko god dobre, udobne i kvalitetne one bile, oseti se da nošenje jednih te istih papuča u dužem periodu stvara probleme stopalima.
|
|
|
Post by Una on Jan 15, 2017 1:52:58 GMT 2
Kada smo već kod obuće - ako niste znali - nošenje iste obuće svakoga dana može ostaviti posledice na naša stopala. Takođe, pored cipela, postoji i odeća koju svakoga dana moramo menjati, bilo iz higijenskih razloga, ili nekih drugih. Ove stvari nikada ne nosite dva dana zaredom! (alo,rs)Što se tiče obuće, mislim da bi to trebalo da se odnosi i na papuče. Koliko god dobre, udobne i kvalitetne one bile, oseti se da nošenje jednih te istih papuča u dužem periodu stvara probleme stopalima. Tačno tako. Papuče su, po pravilu, ravne i ne spadaju u adekvatnu obuću za svaki dan, te su jedan od uzroka za pojavu ravnih stopala. Ako svakoga dana nosimo iste papuče, desiće se isto ono što se dešava kada nosimo iste cipele - konstantan pritisak na pojedine delove stopala može izazvati različite deformitete. Zato je izuzetno važno da redovno menjamo obuću, pa čak i da idemo bosi kada god nam se za to ukaže prilika. Najbolji efekat na naša stopala daje hodanje po neravnim površinama. To je ujedno i najzdraviji oblik kretanja. Osim što može sprečiti ravna stopala, hodanje po neravnom terenu, poboljšava cirkulaciju. Budući da nam je urbanizacija donela beton na zemljanim površinama, liftove, pokretne stepenice i ostalo, sve se manje zdravo krećemo, odnosno uopšte se sve manje krećemo. Ako ste se nekada bosi pentrali po drveću činili ste svojim stopalima jako dobru stvar, ali ko danas to radi?
|
|
|
Post by Forumero on Jan 19, 2017 23:02:20 GMT 2
Počeće Kinezi i sami da rade obojke od aluminijske folije. To je bar najmanji problem. Ako mogu veštačke grudi i guze, ovo je sitnica. Danas je problematičnije naći kvalitetne papuče nego bilo koju drugu obuću. Pogotovo što se na tržištu nalaze i one izrađene od materijala koji štete zdravlju. Setite se samo onih popularnih "kroksica". Više godina zaredom je bilo problema sa njima. Ako uzmemo u obzir da je to jedna vrsta univerzalne obuće koja može da se nosi i unutra i napolju onda je to stvarno problem. > Kancerogene najpoznatije papuče "kroksice"? (b92.net)
|
|
|
Post by Una on Jan 20, 2017 0:39:17 GMT 2
Meni se te papuče nisu naročito svidele, ali sam ih, ipak, kupila na nekom sniženju. Imala sam sreće da naletim na izuzetno kvalitetne i udobne. Jedan dan sam čitav dan provela u njima radeći u dvorištu. Iako je bilo leto stopala mi se uopšte nisu znojila, niti su me bolela od dugog stojanja. A da li znate zašto stjuardese drže ruke iza leđa dok pozdravljaju putnike koji ulaze u avion? Ovo mi nije promaklo, ali sam bila u zabludi jer sam smatrala da se to ubraja u njihov kodeks ponašanja. Verovatno su i ostali putnici to isto mislili, ali razlog je sasvim drugačiji. One na taj način broje putnike, a evo i kako: Evo zašto stjuardese drže ruke iza leđa (bktvnews.com)
|
|