|
Post by Una on Aug 31, 2016 23:15:24 GMT 2
Dok sam čitala ovaj tekst bila sam u velikoj dilemi (i još uvek sam) da li je vozač autobusa pravilno postupio. Sa jedne strane on je poštedeo putnike neprijatnog mirisa i time sprečio da jedan putnik, na neki način, "teroriše" sve ostale putnike u autobusu. Sa druge strane, svako ima pravo da se vozi autobusom, naročito ako je uredno platio kartu. Ko to određuje da li je neko "smrdljiv", ili ne? Isto tako osobe sa "tonom" parfema na sebi mogu se uvrstiti u "smrdljive", zar ne? Možda je "smrdljivi" putnik bio radnik koji se vraćao sa posla. Ne rade svi u državnim institucijama sa klima uređajima i ne voze se samo oni autobusom. Prema ovom putniku je učinjena nepravda, ali ako je svestan svog stanja mislim da nije ni trebalo da ulazi u autobus. Jedino ako je baš morao. Šta vi mislite o ovome: SLUČAJ SMRDLjIVOG PUTNIKA: Vozač određuje koga će da vozi (novosti.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Aug 31, 2016 23:54:43 GMT 2
Dok sam čitala ovaj tekst bila sam u velikoj dilemi (i još uvek sam) da li je vozač autobusa pravilno postupio. Sa jedne strane on je poštedeo putnike neprijatnog mirisa i time sprečio da jedan putnik, na neki način, "teroriše" sve ostale putnike u autobusu. Sa druge strane, svako ima pravo da se vozi autobusom, naročito ako je uredno platio kartu. Ko to određuje da li je neko "smrdljiv", ili ne? Isto tako osobe sa "tonom" parfema na sebi mogu se uvrstiti u "smrdljive", zar ne? Možda je "smrdljivi" putnik bio radnik koji se vraćao sa posla. Ne rade svi u državnim institucijama sa klima uređajima i ne voze se samo oni autobusom. Prema ovom putniku je učinjena nepravda, ali ako je svestan svog stanja mislim da nije ni trebalo da ulazi u autobus. Jedino ako je baš morao. Šta vi mislite o ovome: SLUČAJ SMRDLjIVOG PUTNIKA: Vozač određuje koga će da vozi (novosti.rs)Ima tu jedna stvar - ne znamo tačne okolnosti ovog slučaja. Ali ako bi to gledali malo šire, onda bi zbog grubog kršenja pravila svakodnevno iz javnog prevoza trebala da bude izbačena barem trećina putnika i trećina vozača/šofera.* Mislim da ovako oštre mere zaslužuju jedino nasilnici koji direktno ometaju vozača ili putnike, sve ostalo je zanemarivo, pogotovo što se vožnja plaća i svi putnici se ne voze do jednako udaljenih odredišta. Ponekad se u autobusima može naići na stvari koje mogu mnogo gore da "smrde" nego li jedan putnik, a da pri tome vožnja ne bude prekinuta dok se one ne uklone. Zato je svaki ovakav potez neopravdan, jer javni prevoz nije taksi da bi u posledni trenutak mogli da sebi obezbedimo prevoz odabirom drugog vozila. * Kao ilustraciju prilažem sledeći link na kojem je autor teksta na pomalo šaljiv način dao vrlo realističan opis jednog dela putnika u gradskim autobusima.
> UŽASI POSTMODERNE GSP (nerazumnihejt.wordpress.com)
|
|
|
Post by Una on Sept 4, 2016 0:16:30 GMT 2
"Smrdljivog" putnika ćemo nekako istrpeti, a uvek možemo i izaći iz autobusa ako nam nešto smeta. Kako reagovati kada naiđete na ovakav prizor? U šest rečenica opisana je nevolja ove porodice, dok "pozadine" naših starleta zauzimaju mnogo više prostora. I ovo je Srbija! TUGA I ovo je Srbija! (informer.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Sept 5, 2016 19:04:53 GMT 2
"Smrdljivog" putnika ćemo nekako istrpeti, a uvek možemo i izaći iz autobusa ako nam nešto smeta. Kako reagovati kada naiđete na ovakav prizor? U šest rečenica opisana je nevolja ove porodice, dok "pozadine" naših starleta zauzimaju mnogo više prostora. I ovo je Srbija! TUGA I ovo je Srbija! (informer.rs)Bolje reći šestočlana porodica. Koliko vidim tamo se nalazi i nešto što liči na plastični kavez za transport kućnih ljubimaca, verovatno mačke. Naravno i to je Srbija - ovaj što je to fotografisao mogao je bar da im donese neki doručak, ne bi mu pala kruna sa glave za stotinjak dinara. A ovako je ta njihova nesrećna situacija iskorišćena za samopromociju autora fotografije na društvenim mrežama, od koje oni neće imati nikakve koristi.
|
|
|
Post by Una on Sept 6, 2016 19:38:22 GMT 2
"Smrdljivog" putnika ćemo nekako istrpeti, a uvek možemo i izaći iz autobusa ako nam nešto smeta. Kako reagovati kada naiđete na ovakav prizor? U šest rečenica opisana je nevolja ove porodice, dok "pozadine" naših starleta zauzimaju mnogo više prostora. I ovo je Srbija! TUGA I ovo je Srbija! (informer.rs)Bolje reći šestočlana porodica. Koliko vidim tamo se nalazi i nešto što liči na plastični kavez za transport kućnih ljubimaca, verovatno mačke. Naravno i to je Srbija - ovaj što je to fotografisao mogao je bar da im donese neki doručak, ne bi mu pala kruna sa glave za stotinjak dinara. A ovako je ta njihova nesrećna situacija iskorišćena za samopromociju autora fotografije na društvenim mrežama, od koje oni neće imati nikakve koristi. Mislim da nikako nije smeo da fotografiše, a ni da objavi fotografiju bez pristanka osoba koje su na njoj. Ovo je dokaz da smo usvojili svetski trend - fotografišemo (i snimamo) ljude u najrazličitijin situacijama umesto da odmah adekvatno reagujemo.
|
|
|
Post by Forumero on Sept 6, 2016 20:45:34 GMT 2
Bolje reći šestočlana porodica. Koliko vidim tamo se nalazi i nešto što liči na plastični kavez za transport kućnih ljubimaca, verovatno mačke. Naravno i to je Srbija - ovaj što je to fotografisao mogao je bar da im donese neki doručak, ne bi mu pala kruna sa glave za stotinjak dinara. A ovako je ta njihova nesrećna situacija iskorišćena za samopromociju autora fotografije na društvenim mrežama, od koje oni neće imati nikakve koristi. Mislim da nikako nije smeo da fotografiše, a ni da objavi fotografiju bez pristanka osoba koje su na njoj. Ovo je dokaz da smo usvojili svetski trend - fotografišemo (i snimamo) ljude u najrazličitijin situacijama umesto da odmah adekvatno reagujemo. Po krivičnom zakoniku Republike Srbije* koji je važio (iz 2006. i dopunama 2009., ne znam da li je to sada izmenjeno) nije bilo dozvoljeno javno objavljivanje fotografija ljudi bez njihove prethodne dozvole ako su oni na tim fotografijama prepoznatljivi. Nevezano šta kaže zakon, isto mislim da to nije trebalo da se stavlja na internet, osim ako nije imalo za svrhu da im u nečemu pomogne. Ako su to žrtve nekog nasilnika, a ne recimo podstanari koji su ostali bez krova nad glavom, onda im ovo može stvoriti još veći problem. * KRIVIČNI ZAKONIK (2006.)
|
|
|
Post by Una on Sept 7, 2016 21:09:18 GMT 2
|
|
|
Post by Forumero on Sept 8, 2016 13:49:22 GMT 2
Ovo se ne može usporediti sa prethodnim primerom na koji se autor teksta poziva, zato što se ovde radi o prosjačenju koje je kažnjivo po Zakonu o redu i miru, usvojenom januara 2016. godine. A znamo šta sve prosjačenje sa sobom nosi kao i da je to odavno postao organizovani biznis.. Naravno, tužno je što se deca i dalje zloupotrebljavaju u takve svrhe. I upravo je na tu zloupotrebu autor trebao da stavi akcenat u svom tekstu, a ne na neosnovane tvrdnje o osobi koju uopšte i ne poznaje. Da je ta fotografija nastala u manjoj sredini (gde neko može da potvrdi identitet i realno materijalno stanje te osobe) a ne u skoro pa dvomilionskom gradu, onda bi to bilo sasvim drugačije.
|
|
|
Post by Forumero on Sept 10, 2016 0:35:24 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Sept 10, 2016 1:01:08 GMT 2
Mene ovo uopšte ne iznenađuje. Ništa bolja situacija nije bila ni pre 20 godina. Kada sam putovala ovom linijom taj voz nije bio međunarodni, ali je isto bio prljav. Budući da je železnički saobraćaj bio i ostao najjeftiniji, većina putnika je iz najsiromašnijih slojeva.Ali, bez obzira ko čini putnike i kako se oni ponašaju u toku vožnje, voz nakon svake izvezene linije mora biti očišćen i opran. A svaki putnik kome je vožnja zbog prljavštine bila neprijatna, ima pravo da traži povraćaj novca za kupljenu kartu (kao neku vrstu odštete).
|
|