|
Post by Forumero on Oct 17, 2016 13:17:13 GMT 2
Una : islamizacija ušla na mala vrata u Srbiju
Ne bih ja to tako posmatrao, bez obzira što se ne slažem sa ovakvom praksom. Islam je kao religija deo naše viševekovne tradicije. Da je država sposobna i voljna da sama ulaže u nerazvijena područja, do ovakvih stvari nikada ne bi ni došlo. Ne slažem se sa tobom. Islam je kao religija na ovim našim prostorima nametnut. On nije deo naše tradicije. Da se razumemo - nemam ja ništa protiv te religije, već protiv toga da jedna državna ustanova, zemlje u kojoj su Srbi većinski narod, nosi ime koje nema nikakve veze sa njima i njihovom istorijom. Ako i ostale državne škole krenu ovim primerom uskoro se može desiti da ni jedna škola u Srbiji ne bude srpska. Mene više interesuje da li su postavljene dvojezične ili trojezične table sa nazivima osnovne škole „Halifa bin Zaid al Nahjan” i vrtića "Abu Dabi"?? Prema Zakonu o službenoj upotrebi pisama, na teritoriji Novog Pazara nazivi organa i organizacija pored srpskog ispisuju se i jezicima nacionalnih manjina. Zato se i pitam da li su možda, s obzirom na okolnosti, pored srpskog i bošnjačkog, imena ovih dveju ustanova ispisana i na arapskom??
|
|
|
Post by Una on Oct 17, 2016 22:57:32 GMT 2
|
|
|
Post by Forumero on Oct 17, 2016 23:32:38 GMT 2
Una: Ne verujem. Prvo zato što mislim da kod nas nema Arapa, a drugo, čak i ako ih ima, ne mogu se pisati table na jezicima svih stanovnika jednog mesta, već samo na jeziku onih koji su u većini.
Pokušaćemo da to negde pronađemo. Ima još jedna zanimljivost vezana za ime ove škole. Kako je moguće da neka državna ustanova dobije naziv po živom čoveku?? Jedan od prvih koji je reagovao na to je predsednik Nove stranke, Zoran Živković. Na sledećem linku možete da vidite i odluku privrednog suda u Kraljevu koji je doneo rešenje o promeni naziva škole: > REŠENJE O PREIMENOVANJU ŠKOLE "RASTKO NEMANJIĆ SAVA" (mojahercegovina.com)
|
|
|
Post by Una on Oct 19, 2016 1:59:56 GMT 2
|
|
|
Post by Forumero on Oct 21, 2016 0:39:39 GMT 2
Ovaj pisani rad je zanimljiv. Ali videla si šta su sve u stanju da urade novinari, samo da bi (da tako kažem) "progovorili kroz tuđa usta". Pogotovo je ta novinska kuća poznata po sličnim stvarima. Ovime ne sporim da je rad autentičan i da ga je neko stvarno poslao na adresu redakcije, ali kažem da treba uvek biti oprezan i suzdržan u reakcijama na takve tekstove. Mogu i oni da budu obmanuti od strane onoga ko im je to dostavio.
|
|
|
Post by Una on Oct 30, 2016 14:25:36 GMT 2
Ujeo ga je sopstveni pas, sudija mu je odredio kaznu koju nije platio, pozivu, da se u roku od pet dana javi na izdržavanje kazne, se nije odazvao i sada čeka da ga policija sprovede u zatvor. Da li je kriv i kolika je njegova krivica? Zašto često krivimo "sistem", a sami smo krivi? Kazna ga boli više od ujeda sopstvenog psa (novosti.rs)
|
|
|
Post by Una on Feb 21, 2019 22:28:35 GMT 2
|
|