|
Post by Forumero on Aug 13, 2016 22:20:04 GMT 2
Ova tema je osvrt na nekvalitetne međuljudske odnose u virtuelnoj komunikaciji, prvenstveno na forumima kao jednom od njenih najpoznatijih oblika.
Za funkcionisanje foruma kao oblika virtuelne komunikacije, potreban je dogovor najmanje dvoje ljudi, da se na bilo kojem takvom mestu u svoje slobodno vreme i kada su prisutni na internetu, dopisuju virtuelnim putem u cilju razmene informacija i zabave. Nevezano za količinu upisanog sadržaja i broja postova. Bitna je informacija, pa makar ona bila i običan link iz kojeg se eventualno može razviti neka diskusija. Ljude koji poštuju takav dogovor nazivamo forumašima.
Sa druge strane na forumima su oduvek učestvovali i nedobronamerni ljudi koji su svoju zabavu pronalazili isključivo u intrigama i spletkarenju protiv ostalih članova, zatim internet provokatori, kao i tzv. spameri. Ne mislim na klasične spamere već članove čiji su "argumenti" u diskusijama isključivo kopirani sadržaji iz novinskih članaka koje ni sami nisu pročitali. Neregistrovane korisnike (goste) možemo da posmatramo kao potencijalne učesnike ili neaktivne članove.
Posebnu kategoriju predstavljaju učesnici koji se najblaže rečeno bave "virtuelnim parazitiranjem", zato što nisu spremni da sa ostalim učesnicima foruma dele zanimljive informacije sa interneta, dok sa druge strane iste od njih samo uzimaju za sebe.
Šta vi mislite da li je sa moralnog stanovišta u redu biti "virtuelni parazit" ili je to preteška i neosnovana kvalifikacija takvih osoba??
|
|
|
Post by Una on Aug 18, 2016 0:11:16 GMT 2
"Sto ljudi - sto ćudi", ima nas raznih. Kako u realnom, tako i u viruelnom svetu možemo naići na potpuno različite osobe - na one ćutljivije, ili pričljivije. Ima onih koji bi rado nešto rekli (napisali), ali imaju problem sa izražavanjem, a i onih koji su jednostavno lenji da bilo šta napišu. Za mene je forumaš svaki član nekog foruma, pa makar ne upisao ni jedan post. Njih možemo svrstati u više kategorija. Pravi forumaši su oni koji učestvuju u diskusijama na forumu u onolikoj meri koliko im to slobodno vreme dozvoljava. Oni neće dolaziti kao gosti, niti se na forumu ponašati samo kao čitaoci. Znači, ne moraju biti prisutni svakoga dana, ali kada dođu neće to raditi ćuteći.
Nisu svi gosti forumaši, ali zato svaki forumaš može biti gost na nekom forumu, pod uslovom da je on otvoren.Ovi prvi mogu biti samo slučajni prolaznici koji su tražeći nešto na Guglu nabasali na nas. Isto tako ti gosti mogu biti i naši pratioci koji redovno čitaju šta se na forumu piše, bez ikakve želje da se registruju, a još manje da učestvuju u diskusijama. Oni su nama nepoznati i na njih nas upućuje samo ona brojka gostiju, među kojima su možda i oni – internet voajeri. I registrovani članovi foruma se mogu ponašati isto, te se i oni mogu svrstati u tu grupu. I jednima i drugima se lako može stati na put – zatvaranjem foruma za neregistrovane članove.
Zatvaranjem foruma za neregistrovane članove rešili smo se neregistrovanih voajera, ali ne i onih registrovanih. Oni su tu uvek prisutni na liniji sa imenom koje je u većini slučajeva neko rezervno i iza kojeg se kriju. Posebnoj grupi pripadaju oni koji se uopšte ne kriju. Redovni su posetioci i čitaoci bez ikakve namere da bilo šta kažu.
Da pojasnim, po mom mišljenju pravi forumaši su oni koji svoju prisutnost na forumu (kada god da je) aktivno iskoriste. Dakle, nije presudan svakodnevni dolazak, niti broj postova. Svi ostali se mogu svrstati u razne kategorije forumaša: od povremenih čitaoca do voajera, špijuna, spletkaroša, provokatora, pa i navedenih “parazita”.
Lično, meni ne smeta ni jedna grupa. Forumi iz mog ugla su mesta na kojima volim da srećem ljude, razmenjujem mišljenja i naučim nešto novo. Tada moje utrošeno vreme na netu ne smatram uludim. Takođe se nadam da su neke moje informacije (ili priče) bile korisne drugima.
I da ne zaboravim da odgovorim na postavljeno pitanje - mislim da sa moralnog stanovišta nije u redu biti "virtuelni parazit". Pravilno je da ako već koristiš nečiji trud i muku na neki način i uzvratiš. Nisam ja utrošila vreme pišući ovaj post zbog sebe. Ne bih ga ni pisala da znam da ga niko neće pročitati, a red bi bio da onaj ko ga pročita i odgovori na njega (pod uslovom da je registrovani član ovog foruma).
|
|
|
Post by Forumero on Sept 19, 2016 21:29:25 GMT 2
Forumi su prvi doneli mogućnost da ljudi iz potpuno različitih miljea (socijalnih, kulturnih, obrazovnih itd.) ostvare međusobni kontakt, i eventualno ujedinjeni oko neke ideje ili interesovanja prevaziđu nepremostive razlike koje bi ih razdvajale u realnom životu.
Najbolji teren za to su nekada bile globalne forumske mreže, a tek nešto kasnije i njihovi derivati u obliku tzv. društvenih mreža.
Što se tiče foruma, oni uprkos svemu nisu napravili značajan pomak u prevazilaženju tih razlika jer većina korisnika nikada nije prepoznala njihovu pravu ulogu i svrhu, tretiravši ih od samog početka kao jednu vrstu kafane, ili u poslednje vreme rijaliti tv emisija. I to upravo iz razloga što je na forumima pružen određeni stepen anonimnosti u vidu mogućnosti sakrivanja iza pseudonima.
"Virtuelno parazitiranje" je zaživelo pojavom društvenih mreža i masovnom selidbom korisnika na njih, jer su forumi i pored smanjenog broja aktivnih učesnika još uvek ostali kvalitetan izvor korisnih informacija.
|
|