|
Post by Forumero on Jun 29, 2016 10:57:05 GMT 2
|
|
|
Post by Forumero on Sept 7, 2016 22:40:56 GMT 2
Da li su nadgrobni spomenici kakve danas viđamo na grobljima luksuz?? Mislim čak i na one obične, standardnih dimenzija?? Po meni je to besmisleno bacanje novca, i smatram da je dovoljno uraditi samo običnu manju ploču sa imenom onoga ko tu počiva. Ovo sa ajfonom i sličnim stvarima je totalna budalaština jer na neki način narušava prostorni identitet groblja i njegovu simboličku sliku.
|
|
|
Post by Una on Sept 7, 2016 23:12:29 GMT 2
Moje mišljenje je da bi svi grobovi morali biti istih dimenzija i izgleda. Nepotrebno je na njima isticati klasne razlike. Svedoci smo da postoje grobovi iznad kojih su zidane prostorije koje su opremljene nameštajem i ostalim stvarima, kao da u njima neko živi. Ironično zar ne?
Kada već pominjemo grobove i groblja, nikada mi nije bilo jasno zašto se, ako već svi živimo zajedno, svi umrli ne sahranjuju na istom mestu? Odgovor da je to zbog tradicije i običaja meni nije dovoljan.
Što se tiče spomenika i ja smatram da je manja ploča sa imenom sasvim dovoljna, sve ostalo je sasvim nepotrebno.
|
|
|
Post by Una on Mar 26, 2017 23:52:16 GMT 2
Digitalizacija je odavno ušla u sve sfere naših života, pa ne čudi da polako zalazi i u onu nakon toga. Možda nije bizarno, ali je, po meni, sasvim nepotrebno bacanje para. O pokojniku sve podatke znaju njegovi najbliži, pa je sasvim izlišno da ga znaju i nepoznati ljudi. Ako u budućnosti svi budu imali digitalne nadgrobne spomenike, znači li to da ćemo šetati po groblju kao po nekoj virtuelnoj mreži? U Mariboru digitalni nadgrobni spomenici (beta.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Mar 28, 2017 0:08:29 GMT 2
Taj spomenik sa fotografije me odmah podsetio na digitalne džubokse kakve možete videti po ugostiteljskim objektima, samo što su oni nešto manjih dimenzija. U stvari, u osnovi su skoro iste veličine, bar onaj deo gde je displej na prikazanom prototipu spomenika.
Ovo će stvarno biti "hit" kada se pojavi na našem tržištu, ali i ozbiljan udar na kamenorezački zanat koji je ionako već godinama unazad u problemima sa nelegalnom konkurencijom. Tako da će se i oni ubrzo pridružiti jorgandžijama, daktilografima, fotografima, časovničarima i ostalim zanatima na izdisaju koji su igrom slučaja takođe žrtve računara i savremenih tehnologija.
|
|