|
Post by Una on Jun 13, 2016 14:54:18 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Jul 7, 2016 14:25:06 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Jul 19, 2016 18:35:14 GMT 2
Jedna moja prijateljica je pre par meseci obrisala fejs aplikaciju sa svog mobilnog telefona, jer je, kada se logovala na svoj profil preko računara, videla na ekranu sve svoje kontakte iz mob. telefona. Zamislite, čitav njen telefonski imenik našao se na fejsu, a osim nje, videli su ga i njeni prijatelji. To je još jedan primer kako fejs "ogoljava" svoje korisnike. Malo drugačiji slučaj desio se jednoj Beograđanki: Iskustvo Beograđanke: Ukucala sam ovo na svoj Fejs i gorko ZAŽALILA (24sata.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Jul 30, 2016 12:35:09 GMT 2
Jedna moja prijateljica je pre par meseci obrisala fejs aplikaciju sa svog mobilnog telefona, jer je, kada se logovala na svoj profil preko računara, videla na ekranu sve svoje kontakte iz mob. telefona. Zamislite, čitav njen telefonski imenik našao se na fejsu, a osim nje, videli su ga i njeni prijatelji. To je još jedan primer kako fejs "ogoljava" svoje korisnike. Malo drugačiji slučaj desio se jednoj Beograđanki: Iskustvo Beograđanke: Ukucala sam ovo na svoj Fejs i gorko ZAŽALILA (24sata.rs)Ovo je odličan primer koliko su svakodnevni korisnici interneta i savremenih tehnologija još uvek neinformisani, neodgovorni i informatički nepismeni. Većina njih počinje da razmišlja razumno tek kada im se nešto lično "obije" o glavu, ali onda već obično bude kasno za popravni. I ovde je reč o nesvesnom grubom narušavanju tuđe privatnosti koje za sobom može da donese i popriličan materijalni trošak u vidu promene telefonskih brojeva osoba koje su bile "koleteralna šteta" ove neoprezne korisnice. Najnovija "fejsbuk prevara" je vezana za prikupljanje lajkova putem priče o navodnom delfinu iz Neuma koji deli poljupce kupačima sa kojima se sprijateljio. Stvar je u tome što taj delfin uopšte nije iz Neuma, već je snimak koji je postavljen na fejsbuku preuzet sa Jutjuba. Više o ovoj prevari pročitajte ovde: > ZAŠTO NE TREBA LAJKOVATI SNIMAK DELFINA KOJI "U NEUMU" LJUBI LJUDE (index.hr)
|
|
|
Post by Una on Jul 31, 2016 16:27:52 GMT 2
Jedna moja prijateljica je pre par meseci obrisala fejs aplikaciju sa svog mobilnog telefona, jer je, kada se logovala na svoj profil preko računara, videla na ekranu sve svoje kontakte iz mob. telefona. Zamislite, čitav njen telefonski imenik našao se na fejsu, a osim nje, videli su ga i njeni prijatelji. To je još jedan primer kako fejs "ogoljava" svoje korisnike. Malo drugačiji slučaj desio se jednoj Beograđanki: Iskustvo Beograđanke: Ukucala sam ovo na svoj Fejs i gorko ZAŽALILA (24sata.rs)Ovo je odličan primer koliko su svakodnevni korisnici interneta i savremenih tehnologija još uvek neinformisani, neodgovorni i informatički nepismeni. Većina njih počinje da razmišlja razumno tek kada im se nešto lično "obije" o glavu, ali onda već obično bude kasno za popravni. I ovde je reč o nesvesnom grubom narušavanju tuđe privatnosti koje za sobom može da donese i popriličan materijalni trošak u vidu promene telefonskih brojeva osoba koje su bile "koleteralna šteta" ove neoprezne korisnice. Najnovija "fejsbuk prevara" je vezana za prikupljanje lajkova putem priče o navodnom delfinu iz Neuma koji deli poljupce kupačima sa kojima se sprijateljio. Stvar je u tome što taj delfin uopšte nije iz Neuma, već je snimak koji je postavljen na fejsbuku preuzet sa Jutjuba. Više o ovoj prevari pročitajte ovde: > ZAŠTO NE TREBA LAJKOVATI SNIMAK DELFINA KOJI "U NEUMU" LJUBI LJUDE (index.hr)Ljudi zaista lajkuju sve i svašta. Potpuno mi je nerazumno da neko pritisne dugme "like" ("sviđa mi se") na nečiji status o bolesti, lečenju, saobraćajnoj nesreći i dr. Većina ljudi u stvari ni ne zna šta je lajkovala, već se vodi onim: "ja tebi lajk - ti meni". I dok vi tako lajkate, fejsbuk pravi vaš psihološki profil. Čak je uveo i emotikone da vaše "sviđanje" pojasnite. Ali, o tome smo već pričali. Lajkovanje "delfinovog poljupca" može vas dovesti u neugodnu situaciju jer ste se time "složili" sa maltretiranjem životinja i stali na stranu nasuprot Društvu za zaštitu životinja.
|
|
|
Post by Una on Jul 31, 2016 20:48:23 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Aug 26, 2016 14:00:28 GMT 2
Na pitanje zašto koriste fejsbuk, mnogi će korisnici odgovoriti kako im on omogućava da pronađu "izgubljene" prijatelje, da stupe u kontakt sa rodbinom iz inostranstva, da razmenjuju fotografije i sl. Odlična stvar! Od kada se pojavio, fejsbuk ne posustaje. Svakim danom ima sve više i više korisnika (čak i ako ne računamo profile pokojnih osoba koji plutaju tom mrežom). Takođe se na fejsbuku mogu sklopiti mnoga nova poznanstva. I dok svi mi koristimo sve te "lepe" fejsbuk mogućnosti, pozadina izgleda drugačije: 72 veoma lične stvari koje Fejsbuk zna o vama (24sata.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Aug 30, 2016 21:50:25 GMT 2
|
|
|
Post by Una on Aug 30, 2016 23:11:46 GMT 2
Kada sam upitala svoju prijateljicu, koja je već par puta prihvatila isti izazov, o čemu se radi, ona mi je odgovorila da je "izazov" u tome da postiraš fotografiju iz mlađih (tinejdžerskih) dana. A svi znamo kako smo smešno izgledali u tom dobu. Dakle, prava svrha postiranja ovakvih fotografija se negde u "putu" izgubila.
|
|
|
Post by Una on Sept 1, 2016 22:41:45 GMT 2
Da dodam još nešto : svaki "Izazov" pokrenut na fejsbuku ima iza sebe neku poruku. Jedan od popularnijih je bio "Ledeni izazov" koji je počeo u Bostonu kao način da se sakupi novac, ali i podigne svest o Lu Gerigovoj bolesti (ALS). Da li znate da ste svakim prihvatanjem bilo kog izazova - nekome, ili nečemu dali podršku? "Kondom izazov" se sastojao u tome da se kondom napuni vodom i baci na glavu prijatelja gde stoji kao kapa. Poruka izazova je bila da su kondomi prilično izdržljivi, a vi ste prihvatanjem ovog izazova postali deo njegove reklame. Mnogi su zažalili kada su prihvatili "Usne Kajli Džener izazov". On se sastojao u tome da stavite malu šoljicu na usne i isisate vazduh iz nje. Ovo stvara vakuum efekat i usne vam se naduju.. Stotine i hiljade fanova učestvovalo je u ovom izazovu i mnogo njih završilo je sa tragičnim rezultatima. Neki ljudi su isekli usne na staklo, dok su drugi ozbiljno povredili usne. Šta ste još vi time dobili, osim što ste se upisali u Kajlinu listu podrške za sve što ona radi? Nije mi sada namera da nabrajam izazove, već da vas uputim u njihovu pozadinu. Na žalost, iako svaki izazov počinje sa popratnim tekstom koji vam daje priliku da odlučite da li ćete ga prihvatiti, ili ne, taj tekst se uvek "izgubi" posle kraćeg vremena. Ako ste ikada prihvatili bilo koji fejsbuk izazov, nema razloga da ne prihvatite i ovaj, jer je on zaista onaj pravi: Novi izazov na Fejsbuku koji je zaludeo Srbiju KONAČNO NIJE GLUP! (srbijadanas.com)
|
|