|
Post by Forumero on Jun 2, 2016 12:12:56 GMT 2
Ako ste ovih dana na fbuku dobili poruku sledećeg sadržaja: znajte da je to obična prevara. Ali, ako ste je kojim slučajem nekome dalje prosledili, onda ste najblaže rečeno ispali stvarno naivni, da ne kažem namagarčeni.. Radi se o staroj tzv. "fejsbuk navlakuši" koja se već nekoliko puta u poslednjih desetak godina u gotovo nepromenjenom obliku provlačila tom mrežom. Pronašao sam podatak iz 2012. godine. Ako ne verujete, uverite se i sami u to: > NAJGORE SMISLENE FB NAVLAKUŠE (mycity.rs)Jednu o sličnih fbuk prevara smo otkrili i pisali o njoj još prošle godine..
|
|
|
Post by Una on Jun 2, 2016 13:23:41 GMT 2
Baš jutros komentarišem sa koleginicom ovu poruku. Obe smo je dobile. Zanima me kako bi reagovao Mark Zuckerberg kada bi pročitao poruku koju je "potpisao"? Nadam se da bi se samo nasmejao. Nisam prosledila poruku, te sasvim svesno očekujem sankcije. Ako do njih dođe niko neće biti naročito oštećen - ni fejsbuk, ni ja. Fejsbuk je, ipak, samo zrnce interneta.
|
|
|
Post by Forumero on Jun 3, 2016 15:17:07 GMT 2
Dok smo se mi bavili ovom starom prevarom, mediji već upozoravaju na jednu sasvim novu. Radi se o tzv. "Facebook Cloning" prevari, koja može da ostavi mnogo ozbiljnije posledice na sve one koji nasednu na nju.. Pri tome se sve vaše fotografije, podaci i ostale informacije sa korisničkog fbuk profila (samo one koje su javno dostupne) koriste za kloniranje i izradu sasvim novog profila sa vašim imenom. Više o tome: > NE NASEDAJTE NA NOVU FACEBOOK PREVARU (b92)I zato dobro obratite pažnju kome su sve dostupni vaši privatni podaci i fotografije. Podesite sve opcije privatnosti kako treba..
|
|
Cele
New Member
Have a nice day
|
Post by Cele on Jun 6, 2016 20:10:36 GMT 2
Jesam dobila gornju poruku (onu prvu) od jednog tinejdžera i jesam je prosledila dalje. Posle su mi rekli da od 2010. god kruži ta poruka. Ali ... ni ja, ni taj dečkić, nismo ranije na nju naišli. I ne samo to. Meni jesu obrisali jedan profil koji nisam baš često koristila, samo sam odjednom ukapirala da ne postoji više. Dakle, s obzirom na moje lično iskustvo, uzeću takve poruke kao sasvim moguće i da ... od samog vlasnika sajta fb. On je vlasnik i može da postupa kako smatra da treba. Na kraju krajeva, taj prostor nam se daje džaba za web druženje, zar se ne treba zamisliti da li ga ponekad bezobrazno iskorištavamo? Što se tiče druge poruke ... pa svaki admin na svakom forumu ima pristup na naš profil. Može da uradi s njim šta mu se hoće. Zato i jeste vażno da se ne učlanjujemo gde bilo, a još važnije ... da ne stavljamo slike dece. Na žalost, fb i drugi slični sajtovi su prepuni slika dece koje ponosni roditelji stalno stavljaju. Zatim, stalno.obaveštavaju svoje web prijatelje gde će i kada putovati na odmor. Prva stvar je važna jer postoje mnogi bolesnici koji imaju pristup slikama dece. Druga stvar obaveštava i lopove kada će kuće biti bez vlasnika. Sigurno da hakerima nije naročito teško da upadnu na profile korisnika, ponekad lakše, ponekad teže, ali sumnjam da ako se baš zainate neće uspeti. Tako da je sigurnije, iz mnogo razloga, ne stavljati ceo svoj život na internet.
|
|
|
Post by Una on Jun 6, 2016 22:09:00 GMT 2
Cele, fejsbuk ne briše profile bez prethodne najave. Verovatno si pre brisanja dobila poruku na mejl na koji ti je taj profil registrovan. I sama kažeš da taj profil nisi često koristila. Ljudi na fejsu otvaraju po nekoliko profila, grupa i stranica - trpaju ga svim i svačim. Administratorima fb-a je lako da vide ko se koliko i kada loguje, pa samim tim koji je profil neaktivan. A veruj mi, fejsbuk sve obavesti lično, ne pušta tekstove da ga korisnici dele. Možda je kod tebe samo u pitanju slučajnost, a ne to što sa tim profilom nisi delila poruku. Na fejsbuku se nalaze profili ljudi koje poznajem, a koji su umrli pre 4-5 godina. Još uvek ponekad posetim njihove profile i oni mi deluju jezivo. Takve profile treba brisati. Sasvim sigurno neću plakati ako obrišu moj profil. Meni se on sveo samo na dopisivanje sa familijom i prijateljima. Za sada je to jedino što fejs ne objavljuje. A objavljuje gotovo sve. Fejsbuk je mreža koja pruža najmanje privatnosti od svih ostalih.
|
|
Cele
New Member
Have a nice day
|
Post by Cele on Jun 7, 2016 18:07:20 GMT 2
Ја 2.416 фејс пријатеља, а врло мали број је оних које познајем у приватном животу или су рођаци. Још је мање оних са којима контактирам често. Али, ипак не бих да ме обришу све док сама не одлучим да хоћу да одем. Зашто? Јер мени служи за рекламирање посла. Нити имам намеру да опет скупљам све те и сличне људе у контактима, јер је и за то било потребно неко време и енергија. Можда порука коју копи-пејствују није баш тако написана и пуштена у промет, али јесте врло могуће да је потекла од администраторског тима управо зато да људе обавесте да немају намеру да остављају неактивне профиле и даље отворене. Можда је порука заиста и била написана и послата пре више година, да није нова, можда су тада када су је послали у промет размишљали о томе, у сваком случају подсећа људе на то да је могуће да им избришу профил уколико га не користе. Што се тиче необрисаних профила умрлих чланова ... знаш, постоје породице или пријатељи из правог живота који траже од администрације да профил остане отворен. То је као некаква врсте спомен - плоче или споменика на гробу. Видела сам једном да је један музикотерапеут изабрао да унесе снимак куцања срца једног младића са апарата у болници у снимак његове омиљене песме и тако је пустио његовим родитељима да слушају. Њима је то била утеха. Као што је сваком утеха кад се спомиње са љубављу сећање на њиховог драгог умрлог. Људи не живе само док душа не напусти тело, а без обзира на то да ли ти верујеш да душе људи не нестају умирањем или не верујеш у то, ипак ћеш схватити лако ово што ћу рећи - људи живе док их се сећају. Узми, рецимо, да ти познајеш некога из детињства, из школе, а тај да данас живи у Аустралији. Не виђаш га, не разговараш са њим, не знаш да ли живи или је умро. Али, у тренутку кад га се сетиш и почнеш да причаш о њему са заједничким другом из школе, одједном оживљаваш његово присуство. Тако је и са тим фб профилима, нису грешком или случајно остављени неугашени.
|
|
|
Post by Forumero on Jun 7, 2016 21:47:10 GMT 2
Ja mislim da bi profili preminulih osoba trebali da budu ako ne obrisani, onda barem zatvoreni za širu internet publiku, pogotovo na društvenim mrežama gde se jasno može utvrditi njihov puni identitet. Evo zašto. U realnom životu mi imamo skoro potpunu kontrolu nad stvarima nasleđenim od pokojnika dok takva vrsta, ili bolje reći stepen kontrole, u virtuelnom svetu ne postoji. Jedna je stvar kada neko lično upravlja i odlučuje šta da radi sa svojim privatnim podacima na internetu, a drugo je kada to neko čini u njegovo ime ali ne i uz njegovu prethodnu saglasnost. Pojedini ljudi bi doživeli šok kada bi ugledali fotografije upokojenih članova svoje porodice kako se bez ikakve dozvole koriste i zloupotrebljavaju na raznim reklamnim sajtovima, često i vrlo neprimerenog sadržaja. Naravno, to se može desiti i sa živim osobama, ali je tada uklanjanje takvih sadržaja sa određenog broja web lokacija lakše i moguće. Zato je taj isti fbuk (čiji sam protivnik korišćenja osim za/u poslovne svrhe) još prošle godine uveo opciju virtuelnog testamenta koji omogućava da u slučaju smrti izaberemo svog naslednika na toj društvenoj mreži. To je opcija "legacy contact". Mi smo već pisali o tome kada je izašlo, pa ću ovde ostaviti i link iz onlajn novina o čijem smo sadržaju tada diskutovali: > NAPIŠITE VIRTUELNI TESTAMENT (kurir.rs)
|
|
|
Post by Una on Jun 7, 2016 22:19:57 GMT 2
Cele, poštujem tvoje mišljenje, ali se ne slažem sa njim. Fejs je poslednje mesto na svetu gde bih želela da srećem duše svojih umrlih rođaka / prijatelja. Skoro je umro jedan moj dobar prijatelj. Bio je to šok za mene, jer je umro iznenada. Tek par nedelja kasnije nekako sam se osmelila da dođem na njegov fejs profil. Laknulo mi je kada sam videla da je obrisan. Inače, njegove slike i video zapise imam u svom računaru, pa ga se uvek na taj način mogu setiti. Dakle, svi mogu tako pronaći utehu, i to sasvim privatno, kako i treba da bude. Na fejsu ništa nije privatno. Znamo svi za upade hakera i krađe profila. Zašto rizikovati i ostaviti profil umrle osobe da se neko poigrava sa njim, ni ne znajući da je ta osoba mrtva.
Sve na internetu treba uzimati sa rezervom, pa tako i ove poruke koje kruže.
Forumero, ne slažem se sa tobom samo u delu gde pominješ mogućnost da profili ostanu, ali zatvoreni za širu javnost. Izričito sam za brisanje ako osoba pre smrti nije dala pristanak da njen profil ostane na internetu.
|
|
Cele
New Member
Have a nice day
|
Post by Cele on Jun 8, 2016 14:27:24 GMT 2
Ima jedan profil žene čiji je muž tražio da se ne izbriše. Pred imenom je dodato: U spomen. Taj profil čak dozvoljava da i drugi pišu na njemu, ne samo njen muž. Neće biti da je ona u svojoj bolesti mislila na svoj profil u fb i da se sama izjašnjavala oko toga. Ona je doduše bila javna ličnost, ali to nije jedini razlog za takvu odluku porodice ili prijatelja. U drugačijem slučaju smrt dodje iznenadno, u saobraćajnoj nesreći npr., a mlad i sredovečan čovek ni ne misli o tako nečem.
|
|
|
Post by Una on Jun 8, 2016 15:13:40 GMT 2
Ima jedan profil žene čiji je muž tražio da se ne izbriše. Pred imenom je dodato: U spomen. Taj profil čak dozvoljava da i drugi pišu na njemu, ne samo njen muž. Neće biti da je ona u svojoj bolesti mislila na svoj profil u fb i da se sama izjašnjavala oko toga. Ona je doduše bila javna ličnost, ali to nije jedini razlog za takvu odluku porodice ili prijatelja. U drugačijem slučaju smrt dodje iznenadno, u saobraćajnoj nesreći npr., a mlad i sredovečan čovek ni ne misli o tako nečem. Ljudi su različiti, pa samim tim imaju i različita mišljenja i stavove. Moj stav proizilazi iz toga kako bih ja reagovala u tom slučaju. Prvo, nikada ne bih javno (na internetu) davala "spomen" bližnjima a koji mogu da čitaju i nepoznati ljudi. Drugo, da sam ja u pitanju, ne bih volela da nakon moje smrti moj profil ostane na fejsu. Nije čak ni potrebno da se posebno izjasnim o tome, jer me moja porodica dovoljno poznaje i zna kako razmišljam. Cele, niti je tvoje, niti moje mišljenje pogrešno, iako nam se stavovi suprotstavljaju. Sve je stvar ukusa.
|
|