|
Post by Forumero on Oct 11, 2016 19:57:06 GMT 2
Trenutno čitam novu knjigu Borisava Jovića "Kako su Srbi izgubili vek" (Tragična sudbina Srba u zajedničkoj državi), u izdanju "Službenog glasnika". Cena knjige je 299 dinara, ima 211 strana, pročitao sam već 60 u toku popodneva. Preporučujem svima koji imaju priliku da je nabave, zato što Jović vrlo jasno piše tako da čitanje ide veoma glatko. Pročitao sam i njegovu prethodnu knjigu "Zašto bih ćutao", ali je prvi put nisam dodao na listu u svom ranijem postu, pa ću to učiniti sada.
|
|
|
Post by Una on Oct 12, 2016 21:30:36 GMT 2
Nikada duže i teže nisam čitala knjigu, kao što sam čitala "Kolač večnosti" (El Njumark). Obično knjigu pročitam u jednom dahu, a ovu sam čitala mesecima. Nemam običaj da ne završim čitanje neke knjige, pa je tako bilo i ovoga puta. Privukao me kratak opis, ali, knjigu, nisam doživela kao "napetu i uzbudljivu". Neka vas ne obeshrabri ovaj moj post - ako volite avanturističke istorijske romane preporučujem vam da je pročitate.
|
|
|
Post by Forumero on Oct 13, 2016 18:41:39 GMT 2
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je američki muzičar Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman). Njemu je Švedska akademija dodelila nagradu za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije". > NOBEL ZA KNJIŽEVNOST 2016. (kurir.rs)
|
|
|
Post by Una on Nov 1, 2016 2:01:04 GMT 2
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je američki muzičar Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman). Njemu je Švedska akademija dodelila nagradu za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije". > NOBEL ZA KNJIŽEVNOST 2016. (kurir.rs) Ovogodišnji izbor dobitnika Nobelove nagrade je zaista izazvao veliko iznenađenje. Verovatno je i sam dobitnik bio iznenađen, te se više od dve nedelje nije oglašavao, što su mnogi smatrali neprimernim, pa i Per Vastberg, član akademije koja dodeljuje ovu nagradu, te je njegovu ćutnju nazvao „arogantnom i nepristojnom”- prenose mediji. Dugo se špekulisalo da li će slavni muzičar prihvatiti ovu nagradu, ili ne. Ta neizvesnost prekinuta je pre par dana kada je Bob Dilan izjavio da će primiti Nobelovu nagradu koja će mu svečano biti uručena 10. decembra u Stokholmu. Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena jednom muzičaru. Bob Dilan prihvatio Nobelovu nagradu za književnost (politika.rs)
|
|
|
Post by Una on Nov 2, 2016 0:10:51 GMT 2
Završih danas čitanje knjige "Neizbrisivo sećanje", Elen Gremijon. "Progutala" sam je u samo dva čitanja - juče i danas. U njoj je opisana istinita priča o nekim "zaboravljenim" porodičnim tajnama. Radnja počinje 1939.g. a završava 1975.g. Vrlo je uzbudljiva i puna preokreta. Ljubitelji francuskih bestselera ovaj roman sigurno neće "preskočiti". lako se čita i sve vreme "drži" pažnju čitaoca. Preporučujem ga kao "lagano" i opuštajuće štivo.
|
|
|
Post by Forumero on Jan 19, 2017 22:04:55 GMT 2
Neplanirano sam pročitao knjigu Luka Hardinga "Dosije Snouden". Zahvaljujem osobi koja mi je to nesebično omogućila.
|
|
|
Post by Una on Jan 23, 2017 23:51:36 GMT 2
Neplanirano sam pročitao knjigu Luka Hardinga "Dosije Snouden". Zahvaljujem osobi koja mi je to nesebično omogućila. "Dosije Snouden" je knjiga koju bi svako morao da pročita. Ona nam otkriva neverovatne stvari, a glavna je ta da bez obzira što ste "sasvim običan čovek", jednako ste pod prismotrom kao i kršioci zakona. Svaki vaš telefonski poziv, poruka, ili klik na internetu, uredno su zabeleženi i arhivirani. Za korisnike telefona i interneta privatnost je prestala da postoji. "Ti si moje blago" (Pem Dženof) je roman koji prati put jednog unikatnog sata kroz sudbine ljudi od 1903. godine do 2009. Taj isti sat decenijama će sakrivati dokaz o nevinosti rođenog brata heroja Holokausta, a kasnije poznatog i bogatog finansijera. Kada mnogo godina kasnije biva optužen za ratne zločine u kojima su stradali njegov rođeni brat i mnogo dece iz nacističkog logora, dvoje mladih advokata kreće u skoro nemoguću misiju odbrane. Posao im je otežan jer optuženi odbija saradnju. Ova zanimljiva priča sa mnogo obrta, ličnosti i istorijskih podataka, prožeta je ljubavlju,kao neizostavnom detalju, koja se događa i opstaje u najtežim vremenima.
|
|
|
Post by Forumero on Feb 4, 2017 20:58:57 GMT 2
Evo jedne zanimljivosti vezane za knjige. A to je šta sve ljudi zaborave u njima čitajući ih. > ŠTA SVE LJUDI ZABORAVE MEĐU STRANICAMA KNJIGA? (b92.net)Ja ne znam da li sam ikada nešto u njima ostavio, jer sam ih pre vraćanja u biblioteku ili vlasniku od kojeg sam pozajmio uvek detaljno pregledavao, upravo da mi se to ne dogodi. Ali, znam šta je najzanimljivije što sam u njima pronašao - člansku kartu jedne političke stranke koja je pripadala vlasniku knjige, tj. mom komšiji. Na sreću po njega, tu stranku je stvarno i javno podržavao.
|
|
|
Post by Una on Feb 5, 2017 1:08:19 GMT 2
Mnogo toga sam nalazila u knjigama a najčešće spiskove za kupovinu i recepte za torte i kolače. Neke recepte sam isprobala i dan danas ih koristim.
Takođe sam, među stranicama knjiga, pronašla i nekoliko razglednica, predivno pismo jednoj Milani, kojoj sam posle toga strašno zavidela, kao i jednu crno - belu fotografiju, uspomenu sa mature. Fotografija je kasnije vraćena vlasniku, a Milanino pismo je ostalo među stranicama. Dugo vremena ga niko nije prisvojio, a na njegovoj poleđini ređali su se komentari. Njegova konačna sudbina mi nije poznata.
|
|
|
Post by Una on Feb 16, 2017 21:26:46 GMT 2
Moja prelepa špijunka je roman Kolina Falkolnera koji me je "kupio" pre nekoliko godina (2012) posvetom koju mi je napisao u svojoj knjizi "Anastazija" , pa ja tako redovno kupujem njegove knjige, iako mi se do sada svidela samo ta prva - potpisana.
Radnja počinje 1940. g. Evropa je u ratu, a tajne obaveštajne službe imaju svoje predstavnike u raznim diplomatskim službama. U jednoj takvoj, u Rumuniji, nalazi se i britanski špijun Nik Dejvis. Na jednom zadatku upoznaje prelepu Jevrejku Danijelu Simoniči koja će obeležiti čitavo njegovo službovanje tokom rata u Bukureštu i Istanbulu. Bila je dvostruka špijunka, a on je bio zaljubljen u nju.
Kolin Falkolner je rođen u Londonu, ali je veći deo svog života proveo u Australiji, pa verujem da je ova daljina bila presudna u tumačenju nekih istorijskih činjenica. Iako su one samo pozadina ove ljubavne priče i nevešto upotrebljene, ipak ne umanjuju ono glavno, a to je -ljubav u ratnim vremenima. Koliko god da je bila jaka, ipak mi nije držala pažnju toliko da knjigu pročitam u "jednom dahu".
|
|