|
Post by Una on May 12, 2016 23:26:50 GMT 2
Tehnološki napredak sve više gura čitanje knjiga u zapećak. Naučno je dokazano da ih sve manje čitamo. Radije svoje slobodno vreme provodimo igrajući igrice, gledajući filmove i realiti programe, ili četujući na nekoj društvenoj mreži. Potpuno smo zaboravili zašto je korisno čitati knjige: Deset razloga zašto je čitanje važno (edukacija.rs)Kakav je vaš odnos prema čitanju? Koju knjigu trenutno čitate? Ljubitelje knjige obradovaće vest da ih mogu kupiti po vrlo pristupačnim cenama, jer je u "Vulkan" knjižarama u toku veliki popust. Pojedina izdanja mozete naci po ceni od 100,00 dinara: AKCIJA (knjizare-vulkan.rs)
|
|
|
Post by Una on May 16, 2016 22:00:13 GMT 2
Pre tri dana je iz štampe izašla nova knjiga Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića: "Nemanjići - U ime oca" (laguna.rs)Budući da sam upoznata sa radom ove dvojice autora, mislim da neću pogrešiti ako vam preporučim ovu istorijsku dramu. Inače, ovo je prvi deo (prva knjiga) trilogije o Stefanu Nemanji.
|
|
|
Post by Forumero on May 22, 2016 21:52:49 GMT 2
Ja sam se prilično ulenjio kada je čitanje knjiga u pitanju.
Ponovo ću navesti nekoliko poslednjih knjiga koje sam pročitao (iako većina vas to zna).
1. "Vidimo se u čitulji 20 godina posle" (Vojislav Tufegdžić);* 2. "Vukovarski dnevnik" (Goran Ivanković); 3. "Fajront u Sarajevu" (Nenad Janković); 4. "Zašto bih ćutao" (Borisav Jović); 5. "Zimsko ljetovanje" (Vladan Desnica); 6. "Sto jada" (Emir Kusturica); 7. "Šta je pesnik hteo da kaže" (Bora Đorđević); 8. "Smrt je neprovjerena glasina" (Emir Kusturica);
* poslednja pročitana
|
|
|
Post by Una on May 22, 2016 23:04:22 GMT 2
Čitanje me opušta i smiruje. U ranoj mladosti čitanje mi je bilo jedna od glavnih vežbi koncentracije. Kasnije sam postala pasionirani ljubitelj knjige i sada sam ponosni vlasnik male kućne biblioteke. Trenutno čitam: Kompjuteri i etika u sajber-dobu. Štivo je obimno i zahteva punu pažnju, pa se povremeno od njega odmaram čitajući neku drugu knjigu. A čitam sve i svašta i ne pravim selekciju kada su knjige u pitanju. Među poslednjim knjigama koje sam pročitala su: - U jednom trenu (Gijom Muso) - Norveška šuma (Murakami -reprizno) - DEEP WEB (anonimus)
|
|
|
Post by Изида on May 23, 2016 23:20:17 GMT 2
Ја читам од детињства. Осим што волим да читам књиге, ја волим да их гледам. То ме смирује и опушта. Поносна сам и на породичну и на моју скромну личну библиотеку. Имамо књиге старе и по пола века. Књиге бирам у зависности од расположења. Данас сам прочитала "Купохоличарка спасава ствар". А од сутра планирам да поново прочитам "Мајстора и Маргариту". Нисам је читала од прошлог века. На то ме подстакла једна представа. И да више волим да читам и књиге и часописе од папира. Седнем у фотељу или легнем на кревет и читам. Некад скувам кафу и запалим цигарету уз књигу. Тако ми сва чула уживају!
|
|
|
Post by Una on May 24, 2016 19:44:16 GMT 2
Ја читам од детињства. Осим што волим да читам књиге, ја волим да их гледам. То ме смирује и опушта. Поносна сам и на породичну и на моју скромну личну библиотеку. Имамо књиге старе и по пола века. Књиге бирам у зависности од расположења. Данас сам прочитала "Купохоличарка спасава ствар". А од сутра планирам да поново прочитам "Мајстора и Маргариту". Нисам је читала од прошлог века. На то ме подстакла једна представа. И да више волим да читам и књиге и часописе од папира. Седнем у фотељу или легнем на кревет и читам. Некад скувам кафу и запалим цигарету уз књигу. Тако ми сва чула уживају! Kada već pominješ stare knjige i ja se mogu pohvaliti nekim poprilično starim izdanjima. Najstarija knjiga u mojoj biblioteci je "Osman" - Ivana F. Gundulića, izdanje knjižare L. Hartmana (Zagreb). Mislila sam da je štampana 1904.g. ali sam kasnije pronašla podatak da je ipak u pitanju 1913.godina.
|
|
|
Post by Изида on May 24, 2016 20:18:18 GMT 2
Твоје су старије. Наша најстарија је из 1953. године.
|
|
|
Post by Una on Jun 4, 2016 2:13:01 GMT 2
Ako ne čitaš knjige - ti ih piši! Misice, klaberke, blogerke, voditeljke, pevaljke, glumice, sve bivše i sadašnje su ozbiljno prionule na pisanje. To i nije toliko čudno, već je čudno to da stručna komisija Ministarstva za kulturu njihove knjige predlaže bibliotekama za otkup. Koji su to naslovi koji će se naći na policama biblioteka, a za koje izdvajamo pare: Mira o trošku građana u svim bibliotekama? (vesti-online.com)
|
|
|
Post by Una on Jun 4, 2016 23:01:19 GMT 2
"Skidam kapu" za ideju. Organizatorima svaka čast što su se dosetili da na ovaj način promovišu čitanje knjiga. Nadam se da će ova akcija probuditi čitalačku svest i kod onih koji svoje slobodno vreme "potroše" na razne realitije i slične programe. "ČitamČitaš" je naziv akcije koja će se ustaliti na ulicama glavnog grada: Trg republike se danas pretvorio u biblioteku, a razlog je sjajan (24sata.rs)
|
|
|
Post by Una on Jun 11, 2016 16:11:04 GMT 2
Ne propustite: 17.06.2016. od 17 - 24 h ljubitelji knjige uživaće u manifestaciji pod nazivom: "Noć knjige". Tada će svi imati priliku da sva Lagunina izdanja kupe sa specijalnim popustom: Popusti na Lagunina izdanja: za kupovinu jedne knjige biće 25 odsto, za dve knjige 30 odsto, za tri knjige 35 odsto, a za četiri i više knjiga 40 odsto. Popust na strana izdanja biće 20 odsto, a naslovi ostalih izdavača biće sniženi do 20 odsto. Cene raznovrsnog gift asortimana biće snižene za 10 odsto.Četrnaesta Noć knjige 17. juna u 26 gradova u zemlji i regionu (laguna.rs)
|
|