|
Post by Forumero on May 7, 2016 23:26:30 GMT 2
Prošle godine smo imali sličnu temu (Papir i olovka - analogno protiv digitalnog), ali tada nismo pomenuli vest koja se već duže vreme provlači kroz razne elektronske medije, prvenstveno internet. A ta vest (ili bolje reći zanimljivost) je da će od jeseni ove 2016. godine osnovci u Finskoj prestati da uče pisana slova, a štampana će biti jedina koja će u okviru njihovog obrazovnog sistema moći da se nauče. Još nekoliko zemalja je razmišljalo o tome, možda su pojedine već to i uradile. Šta mislite o ovome? Prednosti i mane? Nešto više o tome možete pročitati na sledećim linkovima: > DOK MI BUBAMO ARHAIZME ... (alo.rs)> FINCI REKLI ZBOGOM OLOVCI (blic.rs)> FINCI UKIDAJU UČENJE PISANIH SLOVA (klix.ba)
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on May 8, 2016 0:26:06 GMT 2
Sta reci...puno je toga sto se u skolama uci a nepotrebno je... Da li je to samo posledica digitalne revolucije ili su pisana slova vec odavno zapostavljena, pa moglo bi se reci nepotrebna. Eto slucajno je moja cerka profesor Srpskog jezika u jednoj srednjoj skoli...verovali ili ne, cudili smo se dok je pregledala pismene zadatke, koji se po pravilu pisu pisanim slovima.... deca ne znaju da pisu sva pisana slova....narocito velika...A o pisanoj latinici da i ne pricamo. Da ponovim, radi se o srednjoj skoli.
|
|
|
Post by Una on May 9, 2016 21:17:47 GMT 2
Koliko god napredni bili (Finci), ne znači da neće napraviti grešku. Slepo praćenje tehnoloških tokova nije uvek pametan izbor. To će se potvrditi u najskorijoj budućnosti jer će negativno uticati na nas i psihički i fizički. Naučnici odavno upozoravaju na negativan uticaj naših sve učestalijih loših životnih navika. Između ostalih, pisanje bi trebalo biti korisna životna navika iz više razloga. Da ih ne ponavljam - navedeni su u prvom linku uvoda ove teme.
Zanemarivanje "olovke u ruci" je i nepoštovanje tradicije. A olovka nam uvek može biti pri ruci, što nije slučaj sa računarom. Rečeno je već da dva ista rukopisa ne postoje. Znači, svesno uništavamo ono što nas je činilo originalnim.
Za mene ni jedno znanje nije nepotrebno, pa tako ni pisanje pisanim i štampanim slovima, kao i upotreba oba pisma. Uvek mi je brže i lakše nešto pribeležiti na papiru pisanim slovima.
Jednu činjenicu ne smemo zaboraviti: sve matične knjige pišu se pisanim slovima crnim mastilom. Elektronski uzorak je druga, ili treća kopija.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on May 9, 2016 22:17:11 GMT 2
Aha, moje razmisljanje je otislo sasvim u drugom pravcu...posto mi je neshvatljivo da se sasvim ukida pisanje na papiru. Tek sada sam stigla da iscitam tekstove na postavljenim linkovima.
|
|
|
Post by Forumero on Sept 5, 2016 14:38:15 GMT 2
Rezultati obaveznog sistematskog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole u Hrvatskoj, pokazali su da sve više dece ima problema upravo sa grafomotorikom, tj. sposobnosti držanja i upotrebe olovke. Razlog tome je povećana upotreba računara a zanemarivanje stvari kao što su crtanje ili pisanje rukom. Na kraju ispada da ni roditelji mnogo ne razmišljaju u kojem pravcu im se razvijaju deca. > ZBOG RAČUNARA SVE VIŠE PRVAČIĆA NESPOSOBNO ZA ŠKOLU (net.hr)
|
|
|
Post by Una on Sept 5, 2016 22:38:00 GMT 2
Rezultati obaveznog sistematskog pregleda za upis u prvi razred osnovne škole u Hrvatskoj, pokazali su da sve više dece ima problema upravo sa grafomotorikom, tj. sposobnosti držanja i upotrebe olovke. Razlog tome je povećana upotreba računara a zanemarivanje stvari kao što su crtanje ili pisanje rukom. Na kraju ispada da ni roditelji mnogo ne razmišljaju u kojem pravcu im se razvijaju deca. > ZBOG RAČUNARA SVE VIŠE PRVAČIĆA NESPOSOBNO ZA ŠKOLU (net.hr)Deca se sve manje kreću, a sve više vremena provode sedeći ispred računara. Znamo da su fizička aktivnost i svež vazduh jedni od glavnih faktora zdravog života. Zato, dugotrajno sedenje u zatvorenom prostoru nije dobro za naše zdravlje, a naročito za decu u razvoju. Papir i olovka bi trebali biti neizostavni deo dečjih igračaka već nakon navršene druge godine života deteta. Ono bi već u tom uzrastu trebalo da nauči da drži olovku i povlači linije na papiru (crta). Na taj način razvija mozak: Ostavite tastaturu, olovka razvija mozak (sputniknews.com)
|
|
|
Post by Una on Mar 28, 2017 0:32:34 GMT 2
Onoga trenutka kada smo upalili računar i došli na internet već smo otkrili jedan podatak o sebi. Kada se registrujemo na nekom sajtu, odali smo malo više, korišćenjem društvenih mreža - još više. Naši podaci se prikupljaju, sve što otvaramo se prati, a posebni programi prave listu naših navika. Bilo koji podatak da ostavimo na internetu, on više nije naš i ne možemo ga kontrolisati. Da li smo ovakav internet želeli? UPOZORENJE IZUMITELJA INTERNETA "Ljudi gube kontrolu nad svojim podacima. ŽIVOTI SU UGROŽENI" (blic.rs)
|
|