|
Post by Forumero on May 3, 2016 19:01:51 GMT 2
U Evropi ih zovu "Smombi" (Smartfon Zombi) a u SAD "Digital Deadwalker" (Digitalni hodajući mrtvac). Oba pojma se odnose na stradale, povređene ili potencijalno ugrožene pešake koji su upotrebom mobilnog telefona na ulici, sebe i ostale učesnike u saobraćaju doveli u situaciju opasnu po život. (narodski rečeno - kuckali poruke i podleteli pod automobil jer ga nisu videli) Nekoliko takvih tragičnih slučajeva navelo je lokalne vlasti nemačkih gradova Kelna i Augzburga da nedavno instaliraju specijalne semafore na zemlji kako bi ih neodgovorni pešaci na vreme primetili i time bili spaseni težih posledica izazvanih nepažnjom prilikom korišćenja svojih mobilnih uređaja.. Ovde možete videti kako ti semafori izgledaju: > SEMAFORI ZA "SMARTFON ZOMBIJE" (bizlife.rs)Ovo je dobar potez. Mi još uvek (ni pored zakonske regulative i strogih kazni) nismo rešili probleme sa vozačima koji koriste mobilne telefone, a kamo li sa pešacima.. Na našim ulicama se gotovo na svakom koraku može videti sve veći broj pešaka sa telefonima u rukama. I to ih koriste pri hodu. Mlađe osobe dominiraju, mada ni starije mnogo ne zaostaju za njima.. Što se tiče mene - nemam takvu naviku. Danas je rizično biti pešak i bez ikakvog mobilnog telefona u ruci.
|
|
|
Post by Una on May 3, 2016 21:06:53 GMT 2
Kada neko, poput lokalne vlasti u Augzburgu (i Kelnu), nakon 2 smrtna slučaja odluči da na ovaj način zaštiti svoje građane, može se slobodno reći da se radi o vrlo odgovornim ljudima. Ovakvi semafori bi zaista mogli biti delotvorni u zaštiti života nepažljivih učesnika u saobraćaju.
Kod nas je, na žalost, učestala pojava da učesnici u saobraćaju koriste mobilne telefone. To nije opasno samo za njih same već i za one koji poštuju zakone, ali mogu postati žrtve "Smombi-ja". Tek ako smo svi pažljivi učesnici u saobraćaju - saobraćaj može biti siguran.
U slučaju da mi telefon zazvoni, bez obzira što sam pešak, uvek stanem i sklonim se sa strane da bih odgovorila na poziv. Na taj način nastojim da ne smetam ostalim učesnicima u saobraćaju a ujedno sačuvam i sebe i ostale od mogućih povreda (nesreća).
|
|
|
Post by Forumero on Jun 4, 2016 0:30:23 GMT 2
|
|