|
Post by Una on Sept 21, 2017 0:08:10 GMT 2
Svaka generacija drugačije vaspitava svoju decu. Koliko puta smo do sada čuli: "U moje vreme nije bilo tako, morali smo..." Vremena se menjaju, pa se isto tako menjaju roditelji, deca i vaspitavanje. Kako vreme prolazi stiče se utisak da su deca sve nevaspitanija. Roditelji sve manje vremena imaju za svoju decu i to nadomešćuju vrlo blagim odnosima prema njima. Većina roditelja će se zadužiti kako bi detetu ispunila želju, umesto da mu objasne realno stanje. Posvetiti se detetu ne znači kupovati mu sve što poželi, ili ga pustiti da se ponaša kako želi. Kako naučite dete da se ponaša u kući, tako će se ponašati i van nje. Veoma mali broj roditelja, na žalost, vaspitava decu u skladu sa onim kako su sami vaspitavani. Roditeljima čija deca divljaju po radnjama (noizz.rs)
|
|
|
Post by Изида on Jul 1, 2018 16:23:40 GMT 2
Нисам паметна. Могу да кажем да виђам све више мајки, које са ситном децом прелазе улицу ван пешачког. Могу још да кажем да су данашњи родитељи ухваћени у замку клишеа "Ако нисам имао ја..." И могу да кажем да је мојим родитељима било лакше да моје старије сестре и мене држе подаље од постмодернистичких искушења јер су били уљуљкани у самоуправљање. Не знам што сам ово све написала.
|
|
|
Post by Una on Jul 6, 2018 23:52:36 GMT 2
Нисам паметна. Могу да кажем да виђам све више мајки, које са ситном децом прелазе улицу ван пешачког. Могу још да кажем да су данашњи родитељи ухваћени у замку клишеа "Ако нисам имао ја..." И могу да кажем да је мојим родитељима било лакше да моје старије сестре и мене држе подаље од постмодернистичких искушења јер су били уљуљкани у самоуправљање. Не знам што сам ово све написала. Ne slažem se baš sasvim. Istina je da mnoge majke sa decom prelaze ulicu van pešačkog prelaza, ali prelaze na taj način i mnogi drugi, pa ja majke ne bih posebno izdvajala iako je njihova odgovornost veća. Prekršaj je prekršaj, isti za sve, mada naš zakon predviđa veće kazne za osobe koje sa maloletnim licima prelaze ulicu van dozvoljenog mesta (ako sam u pravu). Takođe: "uhvaćeni u zamku klišea "Ako nisam imao ja..." su bili naši roditelji, odnosno roditelji čija deca sada imaju od 35 do 60 godina. Današnji roditelji smatraju da je njihovo dete najpametnije, najbolje, da ne laže, da je uvek u pravu i nikada neće priznati da je njihovo dete pogrešilo. Svesno sakrivaju i opravdavaju sve njihove greške. Sa ovakvom podrškom roditelja teško se može stvoriti čovek koji je iskren, čestit, pošten, dostojanstven i čiji je moral na visokom nivou.
|
|