|
Post by Una on Dec 21, 2016 23:57:09 GMT 2
Danas je u 11:44 za stanovnike severne Zemljine polulopte počela zima, a za stanovnike južne Zemljine polulopte leto. Današnja obdanica bila je najkraća u godini, a očekuje nas i najduža noć. Osim što će biti najduža, noć koja sledi će biti i najmračnija u poslednjih 500 godina, zahvaljujući pomračenju Meseca: Večeras najmračnija noć u poslednjih 500 godina! (alo.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Dec 22, 2016 0:31:36 GMT 2
Što se tiče kalendarskih promena godišnjih doba, ja sam potpuno dezorijentisan. Da mi juče jedna osoba nije rekla da danas počinje zima, 21. decembar bi mi se u glavi činio samo kao neki od ranije poznatih datuma za koji ne znam šta tačno znače i šta se tog dana slavi.
|
|
|
Post by Una on Dec 22, 2016 0:56:38 GMT 2
Osoba sam koja voli dan i sunce, pa za mene ove kalendarske promene godišnjih doba imaju psihološki značaj. Nekako uvek "odahnem" nakon današnjeg dana, jer noći postaju sve kraće, a samim tim dani (obdanice) duži. Ove godine smo imali lepu - sunčanu jesen, pa mi nije bilo teško da dočekam ovu najdužu noć, ali kako jeseni znaju biti kišovite, tmurne i hladne i ja se ponekad osećam u skladu sa vremenom. Danas je bilo poprilično hladno. Tokom čitavog dana temperatura je bila nekoliko podeoka ispod nule, ali mi to nije smetalo, jer je, posle dužeg perioda, zasijalo sunce.
|
|
|
Post by Una on Jan 8, 2017 21:47:45 GMT 2
Polako ističu poslednji sati najhladnijeg Božića u novijoj istoriji Srbije. U Sjenici je bilo -27, a na Pešteru -33 stepena C. Takođe, danas je najhladniji dan i na Kopaoniku (-25) od 1961.godine , od kada su počela merenja temperature na ovoj planini. U pojedinim delovima Srbije nanosi snega dostižu 4m visine. LEDARA SRBIJA Danas je NAJHLADNIJI DAN u novijoj istoriji Srbije (blic.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Jan 19, 2017 22:58:40 GMT 2
Ove zime mi najviše smeta zagađenje vazduha. Na sneg, led i hladnoću se lako privići, ali od ovoga ne može da se pobegne.
|
|
|
Post by Una on Jan 19, 2017 23:27:02 GMT 2
Ove zime mi najviše smeta zagađenje vazduha. Na sneg, led i hladnoću se lako privići, ali od ovoga ne može da se pobegne. Kada smo već kod zagađenja vazduha, Peking će u ovoj godini dati 2,7 milijardi dolara za čistiji vazduh. Taj novac će biti upotrebljen na zatvaranje najvećih zagađivača, u zemlji, ili na njihovu modernizaciju, kao i za postepeno izbacivanje starijih vozila iz saobraćaja. Peking daje 2,7 milijardi dolara za čistiji vazduh (beta.rs)Kod nas su, na žalost, fabrike i dalje najveći zagađivači vazduha, kao i stari automobili. Njima se u ovom zimskom periodu pridružuju i domaćinstva koja se greju na ugalj, drvo i druga čvrsta goriva. Iako je već odavno bilo govora da će na svakom dimnjaku biti obavezni filteri koji će sprečavati odlazak štetnih materija u atmosferu, ništa se po tom pitanju nije uradilo.
|
|
|
Post by Forumero on Jan 19, 2017 23:36:03 GMT 2
Ovo "druga čvrsta goriva" je kod nas širok pojam. Znam pojedince koji su u svoje peći za centralno grejanje ubacivali plastične gajbice za branje maline. Da ne pričam o automobilskim i ostalim pneumaticima. I to ljudi koji su imali svoju šumu. Šta li tek lože oni koji je nemaju.
|
|
|
Post by Una on Jan 23, 2017 1:38:53 GMT 2
Na žalost, loži se sve i svašta, jer još uvek nismo sposobni da koristimo obnovljive izvore energije, a isključivi krivac za to je država sa sistemom koji ne razmišlja o zaštiti životne sredine. Ako i razmišlja, sve i dalje stoji samo na priči. Dok se mi "gušimo" u ovim ledenim danima, U Poljskoj je "vruće" zbog polemike oko uslužne internet agencije ZaCiebe.com (Umesto Tebe), koja u poslednjih mesec dana, za manje od 10 evra vrši usluge intimne prirode u vidu različitih saopštenja. Pa tako, ako želite nekome da izjavite ljubav, a stidite se, agencija će osmisliti način na koji to da uradi umesto vas. Strah vas je da pomenete razvod? I tu agencija pomaže. Međutim, postavlja se pitanje ima li mesta za agenciju kada se radi o privatnim stvarima dvoje ljudi. Iskreno, ne bih volela da mi agencija izjavi ljubav, niti zatraži razvod braka, ili bilo šta što se tiče mene i neke druge osobe. Sve što je neprijatno Poljacima reći će UmestoTebe.com za manje od 10 evra (beta.rs)
|
|
|
Post by Una on Jan 31, 2017 19:25:40 GMT 2
Danas sve više ljudi pati od meteoropatije. Nekada se za ovaj pojam nije ni znalo, jer su ljudi mnogo više vremena provodili napolju i bili u stanju da prevaziđu nagle vremenske promene. Danas, vremenskim promenama, naročito naglim, većina osoba nije u stanju da se prilagodi, pa zato negativno reaguje na njih. Od meteoropatije nije niko pošteđen, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i osoba koje su pod stresom. Organizam je u stanju napetosti koje ne dozvoljava prilagođavanje promenama. Usled toga, telo nam reaguje tako što nam naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje. Meteoropatija (stetoskop.info)Ova zima je mnogima donela navedene probleme, jer smo imali nekoliko temperaturnih šokova, naročito u danima kada je razlika u temperaturama dana i noći bila čak i do 15 stepeni.
|
|
|
Post by Forumero on Mar 10, 2017 22:54:29 GMT 2
Još 10 dana i ulazimo u prolećnu panoramu. A sa njom stiže i pomeranje sata za jedan sat unapred, 26. marta kada počinje letnje računanje vremena.
|
|