|
Post by Una on Nov 20, 2016 23:39:56 GMT 2
Do kraja 20. veka u našim osnovnim školama učio se ruski, nemački, francuski i engleski jezik. Seoska deca su uglavnom učila ruski, dok su gradska bila privilegovana, pa većinom učila nemački, francuski i engleski. U višenacionalnim sredinama učenici su mogli fakultativno učiti rumunski, mađarski kao i esperanto. U srednjim školama učio se italijanski i latinski. S' početkom 21. veka engleski jezik postaje obavezan u osnovnim školama, prvo u višim razredima, a kasnije od prvog razreda osnovne škole. Pored njega, od petog razreda, sada se uči i drugi strani jezik. Dakle, strani jezik koji je opšteprihvaćen i koji uče sva deca u školama je engleski. Među stanovnicima 72 zemlje sveta po poznavanju engleskog jezika Srbija je na 17. mestu, po istraživanju Education First, EF (međunarodna kompanija za obrazovanje "EF Eđukejšn frst"). Srbi 17. u svetu po poznavanju engleskog jezika (alo.rs)
|
|
|
Post by Forumero on Nov 21, 2016 0:12:13 GMT 2
Vidim da je Holandija na prvom mestu po poznavanju engleskog jezika. Nije me to iznenadilo jer sam još pre tridesetak godina bio u prilici da za vreme školskog izleta na Plitvičkim jezerima komuniciram sa grupom holandskih turista. Radilo se o penzionerima od kojih je većina bila zašla u osmu deceniju života. Perfektno su govorili engleski, sa akcentom, tako da se u prvi mah nije moglo zaključiti odakle ti ljudi dolaze. Jedino što sam tada pomislio je: "kako li tek mladi ljudi u vašoj zemlji govore engleski kad vi stariji govorite ovako?"
|
|
|
Post by Una on Nov 21, 2016 0:33:42 GMT 2
Mene čudi kako na listi nema Grčke. Imala sam utisak da tamo svi govore engleski jezik, budući da je ona omiljena turistička destinacija Evropljana. Lično sam se uverila da se tamo, na svakom koraku, čuje engleski govor (apartmani, hoteli, pijace, prodavnice, ambulante i razne druge ustanove).
|
|
|
Post by Forumero on Jan 12, 2017 21:47:02 GMT 2
U gotovo svim zemljama gde je turizam jedna od jačih grana privrede je isto kao i u Grčkoj, međutim oni se nisu dobro pokazali u odnosu na kriterijume ovog istraživanja.
Mene više interesuje koliko Amerikanaca ili Engleza govori neki od evropskih (a svetskih) jezika, poput francuskog, nemačkog i španskog..ali da pri tome izuzmemo one Amerikance koji su poreklom iz neke od evropskih ili južnoameričkih zemalja.
Sumnjam da tamo neko sa nižim stepenom obrazovanja vlada sa ijednim sem engleskim jezikom, kao što je to slučaj kod nas i ovih ostalih naroda gde stepen obrazovanja tu ne igra veliku ulogu. Jest' da oni nemaju potrebu da znaju strane jezike, ali to je već neka druga priča.
|
|