|
Post by Una on Oct 6, 2016 23:12:41 GMT 2
Godišnjica 5.oktobra je iz godine u godinu sve skromnija i tiša. Datum koji je trebalo da donese velike promene, skoro da više niko i ne pominje. 2000.g. su mnogi sanjali, a 16 godina kasnije skoro se niko više tog "sna" ne seća. Imali smo nadu da ćemo lepše i bolje živeti, ali je ta nada izbledela već nakon nekoliko sledećih oktobra. Ekonomska situacija je sve lošija, tranzicija još uvek traje, kriminal je u porastu, a čovekov život na niskoj ceni. Zato ne čudi što je za neke ljude 5. oktobar razočarenje, iluzija koja se raspršila na skoro nevidljive komadiće. Tiho, tiše - 5. oktobar (b92.net)
|
|
|
Post by Forumero on Oct 7, 2016 14:27:46 GMT 2
Lideri DOS-a nikada nisu pružili zvanične dokaze svojih tvrdnji o navodnoj izbornoj krađi Miloševića, kao ni o tome da je predsednički kandidat Vojislav Koštunica dobio više od 52 procenta glasova. Njihove tvrdnje su bile zasnovane na principu "rekla-kazala", a zvanični dokazi u vidu izbornih listića su nestali u dimu iznad tadašnje Savezne skupštine koju su pristalice opozicije demolirale i zapalile, isto kao i zgradu RTS-a. O tom cepanju i paljenju izbornih listića postoji izjava jednog navijača Crvene Zvezde data londonskom Daily Telegraph-u 6. oktobra 2000.* Nameće se pitanje zašto bi neko uništavao dokaze koji mu idu u prilog?? Sve ovo nam govori da je DOS bio samoproglašeni pobednik, a 5. oktobar 2000. nasilno rušenje vlasti u Srbiji. Nemam pozitivno mišljenje o većini političara i stranaka koje su činile tadašnji DOS, kao ni o većem delu perioda Miloševićeve vladavine.. * "5. BELGRADE SOCCER FAN BOASTS ABOUT BURNING BALLOTS" (truthinmedia.org, October 12, 2000)
|
|
|
Post by Una on Oct 7, 2016 20:48:07 GMT 2
5. oktobar je odneo dva života, a u demonstracijama je povređeno 65 ljudi, dok je u glavnom gradu pričinjena velika materijalna šteta. Da li je vredelo? U mojoj okolini većina kaže da nije, jer nam je od tada sve gore. Istina je da nam je gore, ali ne znam da li za to stanje treba okriviti 5. oktobar. Ja u to vreme, na žalost, nisam bila u stanju da razmišljam o političkim pitanjima, jer su mi neka lična bila znatno važnija.
5. oktobar nije "preživeo", jer mu je nešto falilo. Ako smo svi želeli velike promene i imali nade u bolji život, zašto se u tome nije istrajalo? Jedino što nam je 5. oktobar doneo bilo je rušenje vlasti. Mnogi se još uvek pitaju da li je to bilo dobro, ili loše.
|
|
|
Post by Forumero on Oct 8, 2016 0:38:00 GMT 2
Falilo mu je to što su kriminalci koji su pomogli u njegovoj realizaciji hteli da na neki način naplate svoje usluge. To je jedan od uzroka neuspeha petooktobarskih promena. Da su ih odmah sve pohapsili, danas bi verovatno bilo drugačije, bar u nekim sferama života. Ako ništa drugo imali bi smo kvalitetniju političku scenu i mogućnost većeg izbora kompetentnih ljudi koji će sedeti u parlamentu.
|
|