|
Post by Una on Sept 26, 2016 0:58:18 GMT 2
Koliko puta ste u novinama sa zanimanjem pročitali rubriku "Gde su i šta rade", o ličnostima koje su nekada bile popularne, a sada skoro zaboravljene? Koliko puta ste se setili omiljene čokolade iz detinjstva koja se više ne proizvodi, ili ulice kojom ste šetali, a ona više ne postoji? Sećate li se crno - belih fotografija koje su nekada bile realnost, a danas neka vrsta "mode"? Prvi televizor u boji obradovao je mnoge ljubitelje televizije, a mnogo kasnije uživali smo u prvom mobilnom telefonu. Danas nas sa svih strana bombarduju raznim novitetima, pa nemamo vremena ni da uživamo. Ono što je danas "novo", sutra već zastareva. Međutim, postoji nešto što traje, a to je - sećanje!U ovom nostalgičnom kutku prošlosti svako sećanje je dozvoljeno. Da li znate kome je Zdravko Čolić posvetio pesmu ONA SPAVA?
|
|
|
Post by Forumero on Oct 2, 2016 0:46:14 GMT 2
Na današnji dan, 2.10.1978. godine, javnosti je predstavljen prvi model automobila Yugo, čija je zvanična serijska proizvodnja počela tek dve godine kasnije. Pogađate li kome je prvi ručno sklopljen Yugić poklonjen??
|
|
|
Post by Una on Oct 16, 2016 22:36:58 GMT 2
Na današnji dan - 16. oktobar 2007. u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj poginuo je Toše Proeski (26), jedan od najboljih pevača pop muzike u Makedoniji i velika zvezda celog regiona. > TOŠE PROESKI
|
|
|
Post by Forumero on Oct 16, 2016 22:59:55 GMT 2
Toše Proeski je na neki način dobio naslednika, a radi se o njegovom sestriću Kristianu Risteskom. On je trenutno student na skopskom Fakultetu za audiovizualne umetnosti, ima 18 godina i ranije smo imali priliku da ga čujemo kao devetogodišnjaka u pesmi "My Little One", kada je otpevao duet sa Tošetom.. > TOŠE PROESKI IMA NASLEDNIKA (index.hr)
|
|
|
Post by Una on Oct 21, 2016 22:01:28 GMT 2
Ne sećamo ih se sa nostalgijom, ali su deo naše prošlosti, pa bi bio red da ih pomenemo. Sećate li se Dafine i Jezde? Pre tačno 25 godina (oktobra 1991), osnovana je "Dafiment banka". Godinu kasnije i Jezdimir Vasiljević osnovao je "Jugoskandik". Obe piramidalne banke pruvukle su ogroman broj klijenta koji su, vođeni lakom zaradom, pohrlili da ulože svoj novac. Na svaki ulog pristizala je velika kamata, te su klijenti zadovoljno trljali ruke. Kasnije se pokazalo da su samo prvi ulagači imali koristi od ove štednje. Obe banke poslovale su nekoliko godina, a propale su gotovo istovremeno ojadivši građane za velike iznose. Četvrt veka Dafine i Jezde (novosti.rs)
|
|
|
Post by Una on Nov 8, 2016 0:11:14 GMT 2
Pruga Brčko - Banovići je bila prva novoizgrađena pruga, nakon Drugog svetskog rata, u Evropi. Juče je, povodom 70 godina od izgradnje ove pruge, duge 92 km, krenuo svečani voz iz Banovića ka Brčkom. Bilo je predviđeno da vožnja traje 3 sata i 40 minuta, a prigodne svečanosti održale su se danas u Brčkom.
|
|
|
Post by Una on Dec 8, 2016 0:14:55 GMT 2
Prva ploča koju sam u životu odslušala bila je "Marš na Drinu", na starom dedinom gramofonu. Toliko sam bila oduševljena pločama da je, u naš dom, samo nekoliko meseci kasnije stigao novi gramofon. Bio je mnogo moderniji, ali su ploče ostale iste. Taman sam skupila zavidnu kolekciju ploča, kada su kasetofoni izbili u prvi plan. Ploče su tako čamile godinama, dok nisam otkrila da mogu poslužiti i za druge stvari. Ako ploču potopite u vrelu vodu, ili stavite iznad otvorenog plamena, ona postaje savitljiva i možete je oblikovati po želji. Tako su mnoge moje ploče završile kao korpice, ili vaze. Sreća, pa mi je to brzo dosadilo, te su ostale ploče ostale netaknute. Čitav ovaj uvod bio je zbog jednog teksta koji sam pročitala, a koji će obradovati mnoge kolekcionare ploča, jer su one ponovo u modi. Naime, ljubitelji muzike u Velikoj Britaniji potrošili su ove godine više novca na kupovinu ploča nego na digitalnu muziku. Nadam se da će se taj trend primiti i kod nas. Samo još da prorade diskografske kuće. Prodaja ploča nadmašila preuzimanje muzike sa interneta (021.rs)
|
|